Cand urmeaza sa nasc?

Care este data ultimei menstruatii? Medicul iti va pune aceasta intrebare de la prima consultatie. Intr-adevar, cunoasterea acestei date ii va permite sa stabileasca data probabila cand vei naste. Este deci util sa-ti notezi in agenda, luna de luna, prima zi de ciclu.

Durata se calculeaza de obicei absenta de menstruatiei, data probabila a nasterii interVINE dupa 41 saptamani de amenoree. Deci, in saptamana a 41-a, numarand din prima zi a ultimului ciclu.

Acest calcul se bazeaza pe ciclul de 28 de zile, cu ovulatia/fecundarea care intervine in ziva a 14-a a ciclului. Pentru a calcula data nasterii, este suficient sa adaugi 9 luni si 15 zile de la data ultimei menstruatii. De exemplu, daca data ultimei menstruatii este 1 februarie, vei naste in jur de 15 noiembrie.

Acest mod de calcul este utilizat pentru a inlocui imprecizia frecventa a datei de conceptie (cine isi poate aminti cu precizie zilele sau raporturile sexuale posibil fecunde?). Anumiti medici calculeaza durata unei sarcini de la data fecundarii cu conditia de a cunoaste cu precizie data fecundarii; in aceste conditii ajungi sa adaugi 9 luni pentru a cunoaste data cand urmeaza sa nasti.

Bineinteles, sansele de a naste in ziua prevazuta sunt destul de rare, dar aceasta data reprezinta un indicator bun pentru intreaga desfasurare a sarcinii. Aceste date sunt date medii, iar fiecare femeie reprezinta un caz particular; ciclurile pot fi mai lungi sau mai scurte, fecundatia intervine la un moment diferit  sau dupa ziua a 14-a a ciclului).

Totusi, ele servesc drept baza, drept repere care vor fi confirmate atunci cand se face prima ecografie (intre saptamana a 6-a si a 14-a), examen ce va stabili cu precizie de „plus sau minus trei zile” varsta embrionului.Cunoasterea varstei embrionului permite urmarirea cu precizie a cresterii salei si evitarea unei nasteri precoce sau prea tarzii. Chiar daca exista anumite fluctuatii (unele femei nasc sistematic in avans, altele totdeauna dupa termen), la ora actuala aceste fenomene nu au inca o explicatie stiintifica. Au fost evocate diferente etnice, precum si diferentele legate de alimentatia mamei, dar nici una din aceste ipoteze nu a putut fi dovedita stiintific pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *