Despre pecingine

Afectiune a pielii, contagioasa si foarte frecventa la copii, pecinginea se manifesta prin bubulite, apoi printr-o coaja galbuie, mai ales de jur-imprejurul gurii si nasului.

Pecinginea este o infectie complicata a leziunilor cutanate, cu bacterii (streptococi sau stafilococi). Aceste bacterii ajung in piele prin diverse leziuni cauzate, de exemplu, de eczeme, de zgarieturi sau de intepaturi de insecte. Provoaca o eruptie de basici pline cu lichid translucid. Dupa cateva ore, acestea se complica si devin bublite care se sparg, se usuca, apoi formeaza o coaja galbuie. In principiu, o data disparute, leziunile nu lasa nici o cicatrice.

Pecinginea apare mai ales la nivelul fetei, cu precadere in jurul gurii si nasului, dar si pe alte parti ale corpului cum sunt pielea acoperita de par, bratele si picioarele. Este adesea asociata unor alte afectiuni ale pielii ca eczema, scabia sau pitiriaza.

Cum sa actionam

Tratamentul consista in a dezinfecta leziunile cu un sapun sau cu o lotiune antiseptica, apoi in tratrea lor cu o alifie antibiotica. In plus, medicul se poate afla in situatia de a prescrie copilului dumneavoastra antibiotice pe cale orala in caz de afectiune severa si un tratament complementar in caz de afectiune asociata (eczema, scabie, pitiriaza…). Ca regula generala, pecinginea poate fi tratata in 4 sau 5 zile. Este recomandabil sa tineti copilul acasa pentru a evita propagarea infectiei in colectivitate. Incercati, pe cat posibil, sa il impiedicati pe copil sa atinga leziunile, sa isi suga degetul sau sa-si roada unghiile pentru a nu contamina alte parti ale corpului. In sfarsit, nu uitati sa va spalati pe maini dupa ingrijirile de rigoare sau dupa orice contact cu leziunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *