Care sunt beneficiile lecturii asupra copiilor

Beneficiile citirii incep cu prima carte pe care un copil o aude si o continua in copilarie si pe tot parcursul vietii. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care parintii le pot face, dincolo de pastrarea copiilor sanatosi si in siguranta, este de a citi cu ei. Asta inseamna a incepe atunci cand sunt nou-nascuti si nici macar nu pot vorbi, si continuand cu mult peste anii in care ei pot citi singuri.

Deci, pe scurt, va prezentam cateva beneficii ale lecturii:

Studiu dupa studiu arata ca lectura timpurie cu copiii ii ajuta sa invete sa vorbeasca, sa interactioneze, sa se conecteze cu parintii, sa inteleaga lumea din jurul lor si sa fie empatici cu cetatenii lumii.

Citind unui copil poate promova dezvoltarea cerebrala si emotionala a copilului. In timp ce orice interactiune pozitiva dintre parinte si copil este utila, lectura este intotdeauna o modalitate sigura de a obtine o pozitie pozitiva in viata copilului. Parintii care considera lectura drept placere si satisfactie si sunt constienti de importanta lecturii de zi cu zi, au stabilit un exemplu foarte important pentru copiii lor. Copiii lor manifesta un interes si o motivatie mai mare pentru lectura. Ei considera lectura drept o valoare, le place sa citeasca si au o imagine pozitiva a lor ca cititori. Și, de o importanta deosebita, in timpul scolarizarii, acesti copii petrec mai mult timp citind in mod voluntar decat omologii lor ai caror parinti nu acorda o asemenea atentie citirii.

In zilele noastre, oamenii de stiinta subliniaza importanta atmosferei emotionale corecte in timpul citirii copiilor mici. Un copil care se simte bine si in siguranta in timpul lecturii vrea sa redevina in aceste momente si isi va dezvolta interesul pentru lectura – la inceput, interesul pentru lectura impreuna cu membrii familiei si, ulterior, interesul pentru lectura individuala. Daca adultii reusesc sa creeze o atmosfera placuta si calda, copiii isi imbunatatesc abilitatile de concentrare.

Unul dintre marile beneficii ale lecturii este urmarirea imaginatiei lor crescande. Cand ne implicam intr-o carte, ne imaginam ce fac personajele. Ne imaginam platoul ca realitatea. Vazand entuziasmul in ochii copilului cand stiu ce va fi pe pagina urmatoare sau daca vor ghici ce se va intampla este unul dintre cele mai uimitoare lucruri de a experimenta.

 

 

alina

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *