Ce se intampla cand copii utilizeaza internetul prea mult

Lipiti de ecranele telefoanelor mobile, tabletelor, laptopurilor si televizoarelor, copiii folosesc acum media electronica in jur de 9 ore pe zi. Expunerea la televiziune, filme, muzica si continut Internet in timpul copilariei este legata de multe consecinte negative asupra sanatatii si comportamentului, cum ar fi agresivitatea, sexualitatea, anxietatea, depresia, obezitatea, consumul de droguri si tulburarile de somn.

Telefoanele inteligente permit copiilor sa transporte internetul cu ei si sa faca posibila vizionarea aproape a orice, oricand si de la oricine, inclusiv imagini, clipuri video, emisiuni TV, muzica si filme. Smartphone-urile permit, de asemenea, comunicari non-stop cu colegii si strainii.

Dar aceste probleme sunt varful aisbergului preocuparilor legate de tineretul care utilizeaza telefoane inteligente. Cyberbullyingul (agresiunea prin intermediul telefoanelor sau a internetului) este acum comuna si poate dauna grav si chiar revendica vietile victimelor care nu primesc ajutor adecvat. Vizionarea sau impartasirea necorespunzatoare a continutului mediatic perturbator, sexual sau violent au afectat sanatatea mintala si chiar au condus la cazierul judiciar pentru tineri.

Oferindu-i copilului dvs. un smartphone este ca si cum „i-ati da un gram de cocaina”, a avertizat un terapeut de top in dependenta. Timpul petrecut pe Snapchat si Instagram poate fi la fel de periculos pentru adolescenti ca drogurile si alcoolul si ar trebui tratat ca atare.

Este nevoie ca cei mici care nu au ajuns la varsta adolescentei sa aiba telefoane pentru comunicare si motive de siguranta, insa specialistii subliniaza faptul ca operatorii de servicii celulare majore ofera pachete de baza pentru apeluri si mesaje – fara planuri de date. „Telefoanele inteligente distrag atentia, sunt periculoase si in detrimentul copiilor, dar sunt foarte raspandite in invatamantul primar si secundar din cauza presiunii sociale nerealiste si a asteptarilor de a avea unul”.

Expertii recomanda parintilor sa fie foarte implicati in experienta copilului lor cu dispozitive electronice, in special de la o varsta frageda. Scopul este expunerea echilibrata. „Parintii ar trebui sa pastreze ecrane media in zonele familiale, astfel incat utilizarea media a copiilor sa poata fi monitorizata, iar televizoarele si computerele ar trebui sa fie pastrate in dormitoare”, spune Jaynes. Implicati-va in timp ce copilul incearca o aplicatie noua, punand intrebari despre joc si subliniind diferite aspecte ale continutului. Aceasta practica, denumita in mod obisnuit „co-vizionare” atunci cand este aplicata la vizionarea TV, poate ajuta la cresterea abilitatilor copilului de a intelege.

 

alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *