Ce sunt angioamele

Frecvente in timpul primei copilarii, cu precadere dupa primul an de viata,angioamele sunt niste pete mici, rosii, cu un contur variabil.Scad in intensitate sub efectul presiunii apoi se recoloreaza spontan.Nu prezinta, cel mai adesea, nici un caracter de gravitate,dar ii ingrijoreaza pe parintii care se preocupa, pe buna dreptate, de evolutia acestor „pete de vin”.Rau plasate pot fi, intr-adevar,dizgratioase.

Aceste pete,se pare,sunt dovada imaturitatii sistemului vascular al nou-nascutului si,in majoritatea cazurilor,vor dispare fara sa lase urme.Exista mai multe forme de angioame:

  • „Creasta fruntii”,prezenta chiar de la nastere,este un angiom situat pe linia mediana a fruntii si se intinde pe cele doua pleoape superioare.Aceste pete sunt mai inchise atunci cand bebelusul plange.Ele sunt adesea insotite de un manunchi – pe ceafa sau la radacina parului – de mici angioame care se vor sterge progresiv.
  • Angioamele tuberculoase,altadata numite „fragute”, apar la cateva luni dupa nastere,apoi regreseaza spontan inainte de nastere.
  • In sfarsit, angioamele plane sunt pete roz care se intalnesc la nastere pe orice parte a La inceput, destul de rosii in prima luna – si greu de diferentiat de roseata naturala a nou-nascutului – isi pierd apoi culoarea, dar nu dispar niciodata definitiv.
  • Sunt uneori asociate unori boli generale de malformatie, ceea ce impune un constik spoeializat. Pentru a remedia aceste neplaceri de ordin estetic, un tratament cu laser este de luat in seama, la iesirea din prima copilarie si dupa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *