Cei mai mari dusmani ai unui cuplu

Atunci cand un cuplu vine la consultatie pentru o dificultate sexuala, una din primele sarcini ale sexologului este aceea de scoate in evidenta cauzele probabile ale dificultatii. Chiar daca fiecare cuplu traieste o situatie diferita, este posibil sa se traseze cateva linii generale comune.

Lipsa de timp

Astfel, este foarte frecvent ca, intre cauzele dificultatii sa fie depistata lipsa de timp. Se pare ca in timpul saptamanii, intre activitatile obisnuite, nu mai ramane timp pentru o viata sexuala satisfacatoare.

In fiecare zi te simti prins de o multime de activitati care consuma un numar mare din orele de care dispunem. Exista, bineinteles, munca, dar si timpul pentru a ajunge Ia serviciu, lucrarile luate seara acasa, pregatirea meselor, cumparaturile, gospodaria (spalatul, calcatul, curatenia), intretinerea aspectului exterior, orele de somn, orele de destindere (distractii, sport, televizor, lecturi), timpul consacrat copiilor si toate celelalte sarcini din viata noastra de zi cu zi.

Adesea, printre toate acestea, nu mai ramane prea mult timp pentru intimitatea cuplului. Cum timpul lipseste, relatiile sexuale risca sa devina tot mai putin frecvente si tot mai putin satisfacatoare. Cuplul poate avea atunci impresia ca se indeparteaza si ca se pierde. Uneori, poate fi foarte greu sa se sparga acest angrenaj si sa se reintroduca momentele consacrate intimitatii cuplului.

Nu ne dam intotdeauna seama cat de important este sa se rezerve timpul necesar pentru intimitatea cuplului. De fapt, nu intotdeauna lipseste timpul necesar pentru cuplu, ci mai degraba se acorda prioritate tuturor celorlalte activitati, astfel ca Ia sfarsit, nu mai ramane timp. Adesea, o simpla rearanjare a orarului saptamanal permite sa se recupereze timp pentru cuplu. Important este ca acesta sa reuseasca sa stabileasca de cat timp are realmente nevoie pentru intimitate, in raport cu celelalte activitati.

Rutina

Un alt element implicat adesea in dificultatile sexuale este rutina. Se observa astfel ca dupa un anumit numar de ani de viata in comun, se instaleaza o modalitate de a avea relatii sexuale, care este aproape intotdeauna identica. iocurile de dragoste au loc totdeauna in acelasi moment, in acelasi loc, mangaierile sunt totdeauna aceleasi. Nu mai ramane atunci prea multa fantezie si nimic de descoperit in relatia sexuala. Sexul devine monoton, aproape mecanic, iar aspectul legat de joc este eliminat: te plictisesti. La fel ca si lipsa timpului, rutina in activitatea sexuala tinde sa diminueze satisfactia si frecventa

Dimpotriva, cu cat un cuplu va depune mai muita creativitate si energie pentru evitarea rutinei, cu atat satisfactia obtinuta in relatiile sexuale va fi mai mare.

Performanta

Un al treilea element intalnit in mod frecvent este atractia pentru performanta sexuala. Traim intr-o societate care pune un mare accent pe performanta si reusita in diferite domenii ale vietii. Aceasta este bine, deoarece avem nevoie de ingineri performanti care sa construiasca poduri solide, sau de medici performanti care vor salva vieti. Dar, in domeniul sexualitatii, atractia performantei nu mai functioneaza.

Intr-adevar, in cazul sexului, cu cat tintesti spre performanta, cu atat risti mai mult sa-ti ratezi obiectivul. Astfel, unii barbati vor dori neaparat ca erectia sa dureze foarte mult timp si sa ramana foarte rigida, iar cea mai mica relaxare este privita de acestia ca un esec dramatic. Femeile, Ia randul lor, se vor stradui in asa masura sa aiba un orgasm, incat pana Ia urma acesta nu se va produce. Aceste aspecte pot fi valabile in mai multe domenii ale sexualitatii. Se vorbeste chiar, in anumite cazuri, de anxietatea performantei. Gustul performantei sexuale este problematic, deoarece nu mai este vorba de placere impartasita, de senzualitate, de schimburi cu celalalt, de caldura, de tandrete, ci de obtinerea unui scop, care de multe on are putin de-a face cu satisfactia.

Prin aceasta, incheiem aceasta cronica referitoare Ia dusmanii sexualitatii. Nu este vorba de o lista exhaustiva, ci de 3 elemente intalnite in mod frecvent. Trebuie stiut ca puteti redeveni stapani pe situatie, inainte ca situatia sa se deterioreze prea rau in cuplul vostru. Daca nu, ar putea fi util sa consultati un specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *