Copilul confruntat cu moartea unei persoane apropiate

 

EI insusi aflat in suferinta, adultul este adesea dezarmat atunci cand trebuie sa ii vorbeasca copilului sau despre moarte. Cum sa il ajutam sa faca fata incercarii celei mai dure din tanara sa viata?

  • Cum sati tralesti doliul ca parinte
  • Cum sa impartasesti doliul in familie
  • Cum sa-ti imbarbatezi copilul

Ce sa faci, ca parinte, atunci cand copilul tau este in doliu? Esti dezarmat, iata primul cuvant care iti vine in minte… Copilul care afla ca un bunic, un frate sau o sora, un prieten apropiat, poate chiar unul din proprii parinti a murit, este confruntat cu un traumatism dureros si trebuie sa faca fata incercarii celei mai dure din intreaga sa viata.

In aceste momente grele, care ne lasa si pe noi, adultii, adesea neputinciosi, sfaturile sunt pretioase. Am regrupat aici trei sfaturi de baza, pe care specialistii in astfel de probleme le dau in cazul decesului unei persoane apropiate copilului. Fiecare doliu este insa aparte, fiecare copil este unic si fiecare adult de langa el este, de asemenea, unic. Daca dorim sa aprofundam acest subiect, este indicat sa consultam cateva lucrari sau sa consultam specialisti, dar in special sa meditam singuri.

Cum sa-ti traiesti doliul ca parinte

Parintii indoliati isi pot trai doliul datorita ajutorului primit din anturaj, copilul indoliat si-I va putea trai pe al sau dupa cum il ajuta propriile puteri.

In cazul unui doliu, copilul este deosebit de atent la atitudinea parintilor sai. Acolo unde parintele nu manifesta durere, copilul va face la fel, deoarece el crede ca acesta este modul de a proceda si ca nu doreste sa ii tulbure pe adultii care il inconjoara.

Pentru voi, parintii, prima regula este deci cea de a admite propria suferinta si de a va trai emotiile pentru a nu iI inchista. In aceste momente, veti simti probabil nevoia de a fi ajutati: toti cei ce va inconjoara sunt dispusi sa va asculte, sa va ofere un sprijin, sa vina sa locuiasca la voi un timp, sa va insoteasca in demersurile administrative, sa va tina o zi copiii etc.

Cum sa impartasesti doliului in familie

In timpul doliului copiii au nevoie de o atentie deosebita. Departe de ideea de a-i indeparta de viata familiala atunci cand survine agonia, moartea si inmormantarea unei persoane apropiate, este convenabil sa ii invaluim de atentie pentru a-i ajuta sa traiasca aceste evenimente grele IMPREUNA cu noi.

Trebuie, deci, sa incercati a impartasiti doliul vostru cu copilul, sa ii marturisiti tristetea, sa ii vorbiti despre persoana decedata, de dragostea pe care i-ati purtat-o, sa ii povestiti amintiri despre persoana respectiva, sa ii aratati obiecte care i-au apartinut, fotografii etc. Si invers, este bine sa indemnati copilul sa vorbeasca, sa ascultati ce are de spus cu privire la impresiile, sentimentele, amintirile

Pentru a vorbi despre persoana decedata, specialistii nu ne sfatuiesc sa indrugam povesti de tipul: „a plecat”, „este in cer”, „a adormit”… Legaturile intre somn, plecare, cer si moarte risca, intr-adevar, sa tulbure mai degraba copilul decat sa il linisteasca. In plus, numai din momentul in care incepe sa inteleaga moartea drept o despartire ireversibila, copilul poate incepe procesul de doliu interior.

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *