Cum alegem jucarii sigure pentru copii si cum le evitam pe cele periculoase

Un copil se dezvolta si invata despre lume jucandu-se, dar exista anumite jucarii pentru copii care fac mai mult rau decat bine.

Va prezentam cateva produse pe care ar trebui sa le acordati copiilor cu grija, precum si cateva sfaturi cu privire la ce jucarie ar fi mai sigura pentru copilul dumneavoastra.

Cum sa alegeti o jucarie sigura

Consultati organizatiile reputate cu aceasta intrebare. De exemplu, „World Against Toys Causing Harm” (W.A.T.C.H.) are lista sa anuala de 10 jucarii periculoase. De asemenea, exista multe recomandari utile in ghidul privind siguranta produselor pentru copii de catre „Alliance European Child Safety Alliance” (ECSA).

Respectati urmatoarele reguli atunci cand cumparati o jucarie:

Marime. Orice jucarie trebuie sa aiba o lungime de cel putin 2,5 cm si o latime de 1,5 cm. In cazul in care jucaria este rotunda, aceasta trebuie sa aiba cel putin 2 „(5 cm) diametru.

Culoare. Evitati jucariile colorate. Jucariile in culori de galben stralucitor nu sunt recomandate in special datorita sansei ridicate de plumb din continutul lor.

Forma si material. Jucaria nu trebuie sa aiba muchii ascutite sau gauri mari sau spatii unde degetul copilului poate ramane blocat. Incercati sa alegeti jucariile din textile sau din lemn, care nu sunt vopsite sau lacuite.

Arme de jucarie

Copiii neglijeaza adesea distanta de la care ar trebui sa se traga si alte masuri de siguranta pentru armele de jucarie. Drept urmare, jucariile care trag cu orice tip de munitie, chiar apa sau aerosol, devin o cauza a leziunilor faciale, in special a ochilor. Cumparati jucarii care vin cu ochelari de protectie sau cumparati ochelari separat.

Jucarii cu baterii

Bateriile rotunde plate seamana cu bomboane, iar copilul dvs. va dori sa le guste. Marimea si forma lor permit o inghitire usoara, iar litiul din interiorul lor poate provoca otraviri grave si arsuri. Bateriile trebuie protejate puternic cu panouri din plastic fixate cu suruburi.

Colac de apa si aripioare de cauciuc

Colacul de apa si aripile nu garanteaza o siguranta completa in apa, deoarece copilul poate usor aluneca sau se poate intoarce. In plus, unele produse de acest tip contin izoforona, fenol si hexanona toxice, care pot provoca iritatii de lunga durata ale pielii si alte probleme, primele doua fiind cancerigene.  Marimea colacului si a aripioarelor trebuie adaptata strict dimensiunii copilului, utilizat sub supravegherea adultilor si nu trebuie purtat mai mult de o jumatate de ora.

Jucarii cu elice

Elicopterele si alte jucarii cu elice sunt destinate adolescentilor. Copiii mici nu se pot ocupa de astfel de lucruri in mod corespunzator si pot baga cu usurinta un deget in lamele de lucru. Alegeti jucarii cu elice din plastic moale. Lamele lamei trebuie sa fie netede fara crestaturi.

 

 

 

 

alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *