Cum pot fi rezolvate problemele intr-un cuplu

Duhul blandetii: Am putea numi toate acestea un „nimic” care stica totul. Nu este decat un amanunt nesemnificativ, o stim cu totii, insa in acea zi, in acel moment, acest „nimic” distruge relatiile. De unde vine necazul? Dece tusea lui nervoasa, pe care o toleram mai intotdeauna, deodata devine insuportabila? Pentru a raspunde Ia aceasta intrebare, trebuie sa privim dincolo de aceasta situatie, sa ne intrebam ce nu este in regula Ia celalalt, la noi sau intre noi, ce anurne ne provoaca aceasta enervare.

Totusi, unele manii se accentueaza prin provocare si oricat de bland ar fi partenerul nostru cel maniac, el nu se va putea schirnba. Desi stie cat de tare ne contrariaza obiceiui ile sale proaste, partenerul nostru de viata nu face nimic ca sa scape de ele… Ba, mai cauta si cearta cu lumanarea, aceasta fiind supapa prin care isi elibereaza furia si nervii

In cazul acesta sa aceptam cearta, fiindca este preferabii sa ne ciondanim pentru niste nirnicuri decat sa fim nevoiti sa stingem mai tarziu un conflict care Isi are originea in niste litigii mute.In caz contrar, von, fi in situatia escaladarii unei provocari. Dupa blugii rupti, vor urma pantofii vechi si gauriti, salopeta murdara de ulei si ben/ina si, apoi, ciocnirea, cearta cea cautata cu lumanarea, samanta de cearta. Ce sa facem?Sa ne desertam sacul: haineie aruncate peste tot, intarzieriie ne… supara.Sa le consideram ca pe niste manifestari de egoism si o lipsa de respect intolerabila.Trebuie sa-i spunem partenerului nostru ceea ce ne deranjeaza, cu dipiomatie ce-i drept, insa pe loc, pentru a preveni o scena mai grava mai tarziu.

Maniile se accentueaza pe masura ce scade placerea de a fi impreuna. Cand totul merge bine, pe de o parte facem eforturi ca sa ne conectam, iar pe de alta parte, observam mai putin ceea ce nu ne place. In schimb, cand totul merge prost, micile manii se accentueaza, iar celalalt nu mai are ochi decat pentru ceea ce il deranjeaza. Agravarea ticurilor, a ritualurilor enervante, a indolentei si a nepasarii este un semnal de alarma, un semn al indispozitiei, chiar al disperarii. Aceasta insearnna ca nimic nu merge bine, nici in plan conjugal, nici in plan personal. Manlile ies la iveala o data cu varsta si 5e manifesta si in functie de proasta dispozitie. Contruntate cu maniile partenerului nostru de viata, nu avem de facut decat un singur lucru: sa incercam sa-l ivam cu duhul blandetii.

Distantarea

Ca sa ne faca placere, „maniacii” nostri vor face efortul, din cand in cand, sa se „domoleasca”, insa nu trebuie sa speram ca ii vom schimba cu totul. De indata ce sunt obositi sau preocupati, ei isi „revin” Ia normal, filndca nu poti trai tot timpul in efort. In schimb, nimic nu ne impiedica sa gasim compromisuri si solutii practice: crearea unei „camere a dezordinii” sau cumpararea unui tub de pasta cu piston si nu cu capac.

In sfarsit, data nici asa nu merge, sa incercam sa ne gasim niste activitati interesante, sa ne largint orizontul. Daca suntem ocupati, prinsi in diverse activitati, vom deveni mai indulgenti. Si inca ceva: orice s-ar spune, exista cupluri care fara aceste certuri, desi nu vor recunoaste niciodata, nu ar simti ca traiesc. Aceste batalii ale ticurilor si maniiior ii mentin tineri, le dau sentimentui unei comunicari, atat Ia nivelul cuvintelor cat si al sentimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *