Cum sa iti ajuti copilul sa capate incredere in el

La 7-8 ani,ajutati-l sa capete incredere in el

La acesta varsta, copilul incepe sa mearga la scoala «celor mari». Este momentul sa-I lasam sa faca singur unele lucruri, ramanand in acelasi timp vigilenti.

De la 7 la 8 ani

Daca invatarea autonomiei este perceputa mai intai ca un joc la copilul mic, aceasta va deveni, cu timpul, un adevarat mijloc de recunoastere…

Spalatul si imbracatul

La varsta de 5-6 ani un copil este destul de autonom. El poate face baie singur, se poate imbraca, la fel, fara ajutorul mamei.

Atitudinea cea mai potrivita

Incurajati-i aceste deprinderi, lasandu-I sa se descurce singur, chiar daca ii ia putin mai mult timp sa se imbrace sau sa se spele singui.. Lasati-I sa-si aleaga singur hainutele, chiar daca nu sunt intotdeauna pe gustul dumneavoastra. In acest fel, copilul incepe sa-si construiasca propria personalitate.

Traversarea strazii

La varsta judecatii cumpanite, copilul incepe sa constientizeze pericolul. Insa pentru a-I lasa sa se plimbe singur si sa traverseze strazile cu o circulatie nebuna, trebuie sa avem incredere in el si sa-I facem si pe el sa capete incredere in el.

Atitudinea cea mai potrivita

Verificati tot timpul ca stie in ce moment sa traverseze strada (la ce culoare a semaforului – ce culoare trebuie sa aiba omuletul desenat pe semafor). Apoi, dumneavoastra stand pe cealalta parte a strazii, cereti-i sa vina singur la dumneavoastra, adica sa treaca strada. In urama acestor experimente, atat dumneavoastra cat si micutul veti fi siguri ca stie sa se descurce singur pe strada.

Cumparatul painii

Copilul merge sa faca singur cumparaturi… ce mandru este el, insa ce responsabilitate mare cade acum pe umerii lui: „Ce fac daca nu mai sunt baghete, imi ajung banii, are sa-mi dea bine restul?”. Copilul se afla singur in situatia unui adult.

Atitudinea cea mai potrivita

Pentru a nu fi angoasat de toate aceste situatii extrem de noi pentru el, copilul trebuie sa aiba o pregatire minima. Trimiteti-I sa cumpere ceva de la magazinul de unde cumparati in mod curent si de la vanzatorul pe care il cunoasteti. In plus, el trebuie sa mai stie sa numere si sa cunoasca valoarea banilor: cum arata moneda de 50 bani , o hartie de 5 de lei, bacnota de 10 de lei, cea de 100 de lei etc.

Dormitul la un coleg

Inca de la varsta de 5-6 ani, cand copilul merge sa doarma o noapte la bunici sau la o matusa, el a inteles un lucru esential: dupa ce s-a despartit de parinti pentru o noapte sau un week­end, ii va intalni din nou si vor merge cu totii acasa. Cand ramane la un coleg peste noapte sau in week-end, copilul traieste tot o experienta foarte stimulatoare, o deschidere catre lume, fiindca el asista la un alt mod de viata, la alte obiceiuri si, in acelasi timp, isi da seama ca poate trai fara parinti. Insa necunoscutul este si o sursa de neliniste si teama…

Atitudinea cea mai potrivita

Daca ori de cate ori ii propuneti sa se duca la un coleg, copilul face o drama, evitati o perioada de timp sa-I mai provocati. Lasati-I sa se obisnuiasca cu familia colegului lui, petreceti impreuna mai multe dupa-amieze inainte de a-I trimite sa-si petreaca noaptea sau week-end­ul acolo.

Banii de buzunar

Catre varsta de 7-8 ani copilul incepe sa-si puna problema banilor de buzunar. Primind o suma de bani in mod regulat, el invata cum sa o administreze.

Atitudinea cea mai potrivita

Dati-i, mai degraba, sume mai mici de bani in fiecare saptamana si nu o singura data pe luna. In ambele cazuri insa, s-a observat ca unii copii cheltuiesc banii imediat, in timp ce altii prefera sa-i pastreze la economiile lor. Nu conteza prea mult acest aspect: deoarece face parte tot din procesul invatarii. De aici ideea ca banii de buzunar nu trebuie sa faca obiectul unei sanctiuni si nici sa fie considerati ca o recompensa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *