De la raceala banala la otita

Otita este o afectiune foarte frecventa. Este motivul a doua pana la trei milioane de consultatii pe an. Afecteaza mult mai mult pe copii decat pe adulti si survine adesea ca urmare a unei infectii virale.

Mecanismul otitei

Trompa Iui Eustachio este un mic canal care tace legatura intre urecnea interna si regiunea nazala posterioara. Rolul ei este de a conduce spre gat secretiile normale ale regiunii auriculare.

Cand partea posterioara a nasului se incarca din cauza unei raceli, trompa lui Eustachio se inchide. Secretiile stagneaza si sfarsesc prin a se intecta. Ia nastere otita medie.

Puroaie si serozitati se intorc spre timpan care rezista, se intinde si se bombeaza pana cand, in unele cazuri, cedeaza. Atunci otorea spontana este cea care poate calma instantaneu durerile violente de otita.

Bilantul minimal

Otita evidenta

O durere acuta in ureche, mai ales la copil, poate sa fie cauzata de o simpla otita externa (furuncul de ureche, infectie a canalului auditiv), In acest caz, un tratament local poate sa fie suficient (picaturi auriculare). Atentie, acestea sunt contraindicate atunci cand timpanul este rupt, numai medicul este cel ce le poate prescrie dupa un examen al urechii.

Cand otita medie se formeaza la inceputul rinofaringitei, diagnosticul este usor de facut. Durerile sunt tipice: junghiuri cu momente de paroxism, cu o impresie de caldura puternica in fundul urechii.

Un tratament antibiotic permite calmarea rapida a lucrurilor. Un tratament impotriva durerii sau antlinflamator pot, la fel de bine, sa fie prescrise. In anumite cazuri, medicul va putea, de asemenea, sa faca o paracenteza (incizie in timpan).

Otita cu zgomot redus

Se poate intampla ca raceala sa se prelungeasca, cu o scurgere purulenta pe nas si cu eliminare in partea posterioara: senzatie de scurgere aproape permanenta in fundul gatului. Durerile de ureche sunt mai putin clare si seamana mai degraba cu o tensiune intretaiata de intepaturi neplacute.

Suflatul nasului inteteste mai mult sau mai putin durerea. Ai impresia ca in ureche este un lichid sub presiune. Auzi prost din cand in cand.

Un examen medical se impune. Multe otite nu fac intr-adevar rau, iar raceala tenace, mare consumatoare de batistute, deranjeaza mai mult decat senzatiile vagi din ureche.

Trebuie, totusi, un tratament mai intens cand este afectat timpanul. Totul comunica in caile aparatului respirator superior. Infectia poate ajunge la sinusuri si poate sa atecteze oasele craniului ,ca de exemplu osul mastoidian care este o iesitura osoasa situata pe partea inferioara a osului temporal, adica exact in spatele urechii.

Dezinfectarea riguroasa a nasului insoteste tratamentul otitelor.

Copilul: tinta predilecta a otitelor

Prezenta vegetatiilor adenoide hipertrofiate in zona posterioara a nasului la copil faciliteaza stagnarea secretiilor in trompa lui Eustachio.

Aceasta stare de lucruri este o cauza importanta a otitelor la o varsta frageda. Forma lor cea mai de temut este otita seroasa, putin sau deloc dureroasa, dar care poate rani in mod durabil timpanul si poate antrena pierderea auzului. I se va aplica un tratament medicamentos. Un tratament chirurgical va putea intra in discutie: ablatia vegetatiilor adenoide, punerea de aeretoare transtimpanice (jucarioarele „yo-yo” si „diabolo”). Mentinanad timpanul deschis, acestea asigura o buna aerisire a urechii medii care permite restabilirea functiei de drenaj a trompei lui Eustachio. Vor putea fi lasate cateva luni. Atentie, copilul cu aeratoare nu trebuie sa bage capul sub apa.

Trebuie deci sa nu ne incredem in aparentele rinofaringitelor prelungite care apar la copil. Pot ascunde mult timp afectarea urechilor si consecintele asupra auzului.

Factorii de risc din mediul inconjurator: poluarea, casele umede sau prost izolate, colectivitatile de copii la o varsta frageda, toate acestea favorizeaza patologia infantila. Fumatul pasiv vine sa complice lucrurile.

Alaptarea materna ar putea avea, in schimb, un rol protector.

Este, deci, de dorit sa se previna pe cat posibil repetarea acestor incidente in timp ce incercam sa le tratam cauzele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *