Dificultati si complicatii in timpul sarcinii

Nu la toate cuplurile „functioneaza”. Prietenele te consoleaza spunandu-ti ca si ele au ramas insarcinate atunci cand nu mai sperau, dupa ce au incercat toate mijloacele… in afara de acela de a se opri ! Intr-adevar, majoritatea cuplurilor care nu reusesc sa aiba copii se ciocnesc mai curand de obstacole psihologice decat organice. Dragostea facuta sub obsesia de a procrea pate zamisli cu usurinta neantul…

Dificultatile de procreatie pot interveni inainte sau pe parcursul sarcinii. Ele sunt de mai multe tipuri:

  • Dificultati trecatoare
  • Avortul soontan
  • Sarcina extra uterina

Dificultati trecatoare

Oboseala, deprimarea, ovulatia cu data neregulata, luarea mai multi ani la rand a pilulelor anticonceptionale, productia de spermatozoizi de calitate proasta.etc. Exista un numar mare de factori care intarzie momentul fecundatiei. Inarmati-va cu rabdare, faceti des dragoste, nu numai atunci cand femeia este „fecundabila” si, la nevoie, consultati impreuna un specialist in sterilitate pentru a va asigura ca dificultatile intampinate nu au o cauza organica. Nu va grabiti sa consultati  specialistul ; se poate vorbi de sterilitate numai daca dupa un an de raporturi sexuale frecvente si neprotejate un cuplu nu reuseste sa aiba un copil. In mod statistic s-a constatat ca 80% din cupluri isi considera sperantele inselate in primele sase luni, 1 5 % au nevoie pentru aceasta de o perioada cuprinsa intre sase luni si doi ani, si numai 5 % sunt intr-adevar sterile. In ultima instanta se poate recurge la procreatia asistata medical. Putina rabdare si multa dragoste ajung de cele mai multe ori sa devieze zborul berzei si spre usa voastra.

Avortul spontan

Pierderea de sarcina sau avortul spontan pune capat la 20% din sarcini. Cu alte cuvinte, o sarcina din cinci nu depaseste primele trei luni. Chiar daca pierderea de sarcina este greu de suportat din punct de vedere moral, este vorba totusi de un fenomen curent, generat de cele mai multe ori de natur daca embrionul este respins, aceasta inseamna ca el nu a mai  fost viabil (fiind purtator de anomalii
cromozomiale).

Avortul spontan rezulta din moartea oului (uneori nefecundat, numit „ovul limpede”) sau a embrionului, care se desprinde atunci de cavitatea uterina si se evacueaza in mod spontan. La femeia insarcinata, aceasta se manifesta prin sangerari abundente. In caz de pierderi de sange in timpul sarcinii, este imperativ sa consulti rapid medicul.

Uneori, oul nu se desprinde de la sine, iar medicul constata la ecografie absenta batailor cardiace sau o anomalie in formarea fetusului. Exista tratamente care favorizeaza evacuarea oului mort sau neviabil. In ultima instanta, medicul va va interna in spital pentru un avort provocat. O pierdere precoce de sarcina nu inseamna ca toate sarcinile tale vor avea aceeasi soarta. Numai un numar mai mare de avorturi spontane trebuie sa va puna in alerta. S-ar putea ca organismul tau sa respinga embrionul ca pe un corp strain. Consultarea unui specialist iti va permite sa beneficiezi de tratamentele imunologice adecvate care exista la ora actuala pentru evitarea riscului avorturilor spontane sistematice.

Sarcina extrauterina

In loc sa coboare in uter, se intampla (rar) ca oul fecundat sa se implanteze in trompa Fallope. Aceasta se fisureaza si provoaca o hemoragie interna. Ea se manifesta prin sangerari negricioase si dureroase la inceputul sarcinii. Consulta-ti de urgenta medicul. O interventie efectuata la timp permite de cele mai multe ori salvarea trompei. Daca aceasta nu s-a reusit, prezenta unei singure trompe Fallope permite sa ramai din nou insarcinata. In niciunul din cazuri, oul nu supravietuieste interventiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *