Ingrijirea dintilor, parului si a unghiilor pe timpul sarcinii

Chiar daca dictonul popular ” un copil mai mult, un dinte mai putin ” este acum depasit, se poate totusi ca gingiile tale sa devina mai sensibile pe timpul sarcinii si sa sangereze la periaj, ca o carie sa se trezeasca din adormire sau ca dintii sa se acopere cu tartru cu viteza a V-a.

Masuri de precautie care trebuie luate

Consulta un stomatolog inca de la inceputul sarcinii. El va face o detartrare preventiva si va verifica daca nu exista nici un focar de infectie care risca sa se dezvolte in lunile ce urmeaza. Acest bilant dentar prenatal este acoperit 100% de Asigurarile sociale. In cazul in care se dovedeste necesara o extractie, utilizarea anesteziilor locale pe baza de adrenalina este interzisa. Ai grija ca in cazul unei interventii chirurgicale care necesita o anestezie, sa previi stomatologul ca esti insarcinata. Acelasi lucru este valabil in cazul radiografiilor dentare. Acestea pot fi facute cu conditia de a-ti proteja pantecele cu un ecran de plumb.

Adopta o igiena dentara riguroasa. Perie-ti dintii, daca este posibil, dupa fiecare masa, folosind o pasta cu fluor. Periajul trebuie efectuat de sus in jos si nu de la stanga la dreapta.

Alimentatia corecta. Daca aportul nutritiv de minerale si calciu este suficient, nu vei suferi de nici o deficienta speciala.

  • Alimente nerecomandate : bineinteles zaharoasele Acestea favorizeaza
    cariile (si luarea in greutate)
  • Alimente recomandate:
  1. bogate in calciu”; lactate si branzeturi
  2. bogate in vitarn’ ina C : portocale, grapefruit si lamai ; acestea reduc sangerarea gingiilor.
  3. bogate in fluor : anumite ape gazoase.

 

Contrar unor idei mostenite, parul nu este slabit de starea in care te afli. EI are mai curand tendinta de a fi mai putin gras si mai voluminos. In schimb, in lunile ce vor urma nasterii, nu este rar sa se constate caderea oarului in cantitate mai mare decat de obicei.

Se recomanda folosirea unui sampon moale. Acesta evita uscarea pielii capului si deci formarea matretii. In acelasi scop vei folosi o perie care nu rupe parul. Permanentul facut cu produse neagresive, nu este contraindicat daca in mod obisnuit il suporti bine. Pe parcursul palavragelii obisnuite cu coaforul tau (sau cu coafeza), anunta-I ca esti insarcinata. Iti va propune produse adaptate starii in care te afli.

Daca obisnuiesti sa-ti colorezi sau decolorezi parul, sarcina nu trebuie sa schimbe nimic. S-ar putea totusi sa devii alergica la vreun produs chimic, care nu iti producea inainte nici o reactie. In acest caz, schimba produsul de vopsit. Anumite sampoane colorante pe vaza de culori vegetale sunt foarte eficace si foarte blande.

Caderea parului la doua sau trei luni dupa nastere este un fenomen absolut normal. Parul care ar fi trebuit sa cada in mod natural pe parcursul sarcinii se desprinde numai in momentul acesta. Ia vitaminele indicate de farmacist daca aceasta iti creste moralul, tonifica-ti radacina parului printr-o tunsoare scurta si masaje frecvente ale pielii capului si inarmeaza-te cu rabdare : parul creste totdeauna la loc !

Unghiile

Slabite uneori de sarcina, unghiile devin subtiri si casante. Evita lacurile colorate si taie-le scurt. Cand bebelusul va sosi, unghiile scurte evita si zgarierea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *