Medicamente interzise în timpul sarcinii

Tot ce absorbi, fie sub forma de gaz, alcool, barbiturice, antibiotice, risca sa treaca prin placenta si sa afecteze organismul fatului.Pentru a evita orice complicatie,nu lua niciodata in timpul sarcinii medicamente fara avizul medicului.Chiar si cele mai inofensive se pot dovedi contraindicate. Verifica totdeauna prospectul din ambalaj.Acesta contine in mod obligatoriu avertizarea in caz de incompatibilitate cu sarcina.

Invers, nu lasa o infectie (bronsita, angina, micoza…) sa castige teren fara a reactiona, sub pretextul ca medicamentele pot fi daunatoare. Inmultirea microbilor risca sa aiba un efecttot atat de nefast asupra sanatatii tale.si a fatului.Singura reactie, mereu aceeasi : cere avizul medicului.

Cu titlu informativ, iata medicamentele care se vor interzice in mod absolut, deoarece s-a dovedit ca provoaca malformatii ale fatului:

  • Citostatice
  • Anticoagulante orale
  • Litium
  • Teratogene (chinina in doza mare)
  • Anumite antibiotice (tetraciclina, streptomicina)
  • Produse hormonale
  • Anticonvulsive

In analele medicinei au ramas unele medicamente de trista celebritate.Astfel,Thalidomida, sedativ impotriva greturilor,prescris in anii 50, femeilor insarcinate, a provocat malformatii fataului dramatice. Acelasi lucru s-a intamplat cu Distilbena, anticoagulant pe cale orala prescris incepand cu anul 1946 pentru evitarea pierderilor de sarcina, care a provocat tulburari importante in ciclul ovular al fetitelor, la aproximativ 15 ani dupa nasterea acestora.

Medicamentele curente de care trebuie sa ne ferim:

Aspirina, aprioric ranodina, traverseaza placenta. In aceasta perioada fi inlocuita cu paracetamolul, antialgic inofensiv pentru fat.

Lariam®,anti paludean prescris in caz de calatorie in regiunile cu risc de
paludism, este contraindicat in caz de sarcina. Nivaquine® este nepericulos.

Antibioticele de tipul ciclinelor pot duce la ingalbenirea dintilor bebelusului.

Medicul sau moasa care iti sarcina sarcina va sti ce tratament sa-ti administreze.Consulta-i fara a sta pe ganduri, indiferent de raul de care suferi, oricat de neinsemnat ar fi acesta.Automedicatia este total interzisa in timpul sarcinii.In sfarsit, radiografiile cu raze X reprezinta un mare pericol pentru fat si sunt contraindicate, in special in regiunile abdominale.

Informatii prezentate cu caracter pur informativ, consultati medicul inainte de a folosi sau NU,un medicament,produs, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *