Nasterea si unde ar trebuii sa nasc

Sfatul ginecologului

Daca esti sub observatia unui ginecolog-obstetrician, adica mamos, care lucreaza intr-o maternitate sau intr-un spital, este logic ca acesta sa te asiste atunci cand iti vei aduce copilul pe lume. El te-a cunoscut bine de-a lungul sarcinii si prezenta Iui in ziva Z te va linisti. Roaga-te sa nu se hotarasca sa-si ia concediu in momentul prevazut pentru nasterea ta! Daca este asa, el ii va indica coordonatele tale inlocuitorului sau si te va pune in legatura cu acesta inainte de a pleca.

Daca esti sub supravegherea unui ginecolog care nu este si mamos sau a unui medic generalist, lasa-te indrumata de sfaturile lui si continua citirea acestor pagini, pentru a-ti face o idee.

Metoda dorita pentru nastere

Daca ai optat din start pentru nasterea sub anestezie peridurala, iar aceasta nu este practicata in maternitatea sau spitalul recomandat de ginecologul tau, inscrie-te de la inceputul sarcinii in centrul dorit, pentru a parcurge pregatirea pentru nastere.

Invers, daca te numeri printre femeile care doresc sa nasca acasa, inconjurate de cei apropiati, afla ca aceasta situatie necesita asistenta ginecologului tau si prezenta unei moase. Aceasta metoda, putin arhaica, este in general contraindicata, deoarece medicul nu dispune intotdeauna de materialul de interventie necesar in cazul unei eventuale complicatii pe parcursul nasterii.

Daca am Sangerari ?

Sangerarile sunt totdeauna nelinistitoare atunci cand esti insarcinata si, cu atat mai mult, cu cat nasterea este mai apropiata. Nu ezita niciodata sa ceri o consultatie de urgenta. Verifica, totusi, daca nu este vorba de o urma a dopului mucilaginos, substanta galbuie care are adesea urme de sange.

Ce trebuie sa fac?

 • Suna-I pe ginecolog, daca ati convenit ca el sa te asiste la nastere.
 • Anunta la maternitate ca urmeaza sa sosesti. Ai gri ja sa pastrezi langa telefon si in poseta, pentru cazul in care nu esti acasa, numarul de telefon al acesteia.
 • Gaseste pe cineva care poate sa te duca: taticul, o ruda, un vecin, un taxi etc. Nu te urca, in nici un caz, singura la volan. In caz de urgenta extrema, cheama salvarea.
 • Anunta-ti apropiatii, in special daca ai copii care trebuie sa fie
 • Ia-ti valiza si documentele necesare pentru internarea in maternitate.
 • Priveste-te pentru ultima oara in oglinda, din profil, pentru a-ti lua la revedere de la burta mare de mamica…
 • Sa plec la maternitate?

  De cate ori nu-ti pui, pe parcursul lunii a 9-a de sarcina, aceasta intrebare importanta? Aproape in fiecare zi! Aceaste este INTREBAREA! Atenta la trupul tau, pandesti cel mai mic semn anuntator al nasterii, iti pregatesti  valiza pentru maternitate inainte de a naste si adormi visand ca ai nascut fara sa-ti dai seama in mi jlocul unui camp de maci… Unele femei isi doresc ca aceasta stare preafericita a sarcinii sa nu se sfarseasca niciodata. Altele aspira la o nastere iminenta si rapida. Altele in sfarsit, stiu ca vor naste intr-o anumita zi si la o anumita ora si se pregatesc cu o zi inainte pentru intalnirea cu medicul care le va provoca nasterea.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *