O trecere in revista a bolilor la copii

Numaram in Romania,in fiecare an, 5 milioane de consultatii pentru rinofaringite,2,5 milioane pentru anghine si in jur de 1,6 milioane pentru otite la copii nescolarizati.In starsit, 7 copil din 10 sufera de bronsite avansate inainte de varsta de 3 ani.

Aceste cifre sunt in crestere continua.Parintii copiilor care sufera si ei de bronsite repetate se ingrijoreaza in privinta acceselor de tuse cronica, a tulburarilor care se repercuteaza asupra sanatatii copilului si asupra cresterii sale.Evolutia spre astm este, in mod deosebit, de temut.

Mediul inconjurator dobandeste importanta

Statisticile arata clar liniile de forta: aceste situatii apar mai ales in mediul urban,regrupand poluarea, densitatea mare a populatiei si conditiile de locuit mai mult sau mai putin dificile.Sfatul medicului trebuie sa inceapa prin a elimina patologiile organice: vegetatii si/sau amigdalete mult marite, problemele alergice, boli ca mucoviscidioza trebuie sa fie cautate si eventual tratate prin reflux gastro-esofagian.

Cum sa prevenim si sa reducem riscul?

Primul factor daunator este in ziva de azi fumatul in familie. Dincolo de 20 de tigari pe zi si per adult, riscul de otita seroasa creste la copil cu 40%. Este imperios necesar sa nu se fumeze in camerele de locuit.

Este de preferat incalzirea cu ajutorul radiatorului cu aburi sau saturarea, in mod eficient, a aerului din casa, adesea prea uscat in timpul verii.

Este de evitat ingramadirea obiectelor in care se strange praful si a factorilor alergici in apropierea copilului:plus, puf, saltele mai vechi de 5 ani, mochete.

Trebuie stiut faptul ca acei copii care cresc in colectivitate (cresa) vor face mai multe otite cronice si bronsite decat copilul tinut acasa (risc de 7-8 ori mai ridicat). Trebuie privilegiata alaptarea materna pana la 5 sau 6 luni. Efectul ei benefic asupra prevenirii infectiilor in cazul bebelusului este incontestabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *