Responsabilizeaza-ti copilul de la varsta cat mai mica

La varsta de 12 ani: incurajati-I sa faca primii pasi in „societate”

In clasa a 6-a, copilul descopera noi metode de lucru si trebuie sa faca fata pubertatii. O regula se impune in fata acestor schimbari: trebuie sa avem incredere in el.

Incepand de la varsta de 12 ani

Cu cat creste, cu atat i se cere copilului sa gandeasca singur si sa-si asume responsabilitati. Nu-I cocolositi prea tare, altfel riscati ca el sa-si piarda increderea in propriile forte.

Temele

In gimnaziu totul se schimba: copilul trebuie sa invete sa-si organizeze lucrul si sa-si faca temele din ce in ce mai autonom. Parintii trebuie sa se fereasca sa faca temele impreuna cu copiii, insa aceasta nu inseamna ca ei sa nu faca nimic.

Atitudinea cea mai potrivita

Verificati ca si-a facut toate temele, ca a invatat si ca are metode bune de lucru. Acordati atentie orarului, interesati-va ce materii face, ce cursuri noi… pentru a-i dovedi copilului ca urmariti indeaproape intreaga sa activitate la scoala si ca va intereseaza tot ceea ce face el.

Cheia de la casa, cheia lui

Propria lui cheie inseamna un copil care se intoarce de la scoala intr-o casa din care parintii lipsesc: adica un copil care sta singur in casa. Nu exista o varsta de la care se considera ca un copil poate ramane singur acasa. Totul depinde de caracterul copilului, de cel al parintilor si de modul lor de viata. Un lucru mai rau ar fi daca parintii ar incredinta cheile copilului numai din motive practice si fara ca acesta sa fi fost pregatit pentru o astfel de responsbilitate.

Atitudinea potrivita

Lasati-I pe copil sa deschida usa atunci cand veniti acasa impreuna. Cand merge sa ia scrisorile de la cutie, cand se joaca, afara, in curte sau in fata blocului si cand il trimiteti sa cumpere paine, dati-i cheia chiar daca dumneavoastra stati acasa. De indata ce se va obisnui sa descuie singur usa si sa aiba grija de cheie, puteti sa-i faceti si lui o cheie.

Fratele sau surioara mai mica

A ramane singur acasa cu un fratior sau cu o surioara mai mica, nu este un lucru simplu. Aici nu exista nici un fel de reguli. Daca ati luat aceasta hotarare, dati-i copilului si mijloacele necesare pentru a-si exercita responsabilitatile, incepand cu perioade scurte de timp. Atitudinea cea mai potrivita

Lasati-I sa se descurce singur timp de o ora, apoi o dupa-amiaza si daca totul va fi bine, toata seara. De fiecare data aveti grija sa-i explicati unde va duceti si dandu-i, pe cat posibil, numarul de telefon unde puteti fi gasita. Apoi vorbiti si cu unul sau doi vecini spunandu-le ca veti lipsi, pentru ca in cazul unor eventuale probleme, copilul sa poata cere ajutorul unei persoane mature.

Camera lui, „amprenta” Iui

Camera tanarului pubert, aranjata sau in debandada, reflecta „dezordinea” interioara a acestuia. Si atunci, in calitate de parinte, ce trebuie sa facem? Sa-I obligam sa-si tina camera ordonata sau sa-I lasam sa traiasca cum vrea el in „viziunea sa”? Greu de gasit linia de mijloc. Atitudinea cea mai potrivita

Explicati-i ce ganditi despre camera lui, ajutandu-I sa gaseasca niste solutii de decor si amenajare. Insa, atentie, nu trebuie sa uitati ca dumneavoastra contribuiti la construirea personalitatii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *