Stresul si sexualitatea

Despre stres se vorbeste la ora actuala din ce in ce mai mult: stres la serviciu, stress in sport, stres acasa etc. Ai repede impresia ca indiferent ce faci, nivelul stresului va creste. In plus, auzim din ce in ce mai des ca un nivel ridicat de stres poate antrena anumite dificultati de sanatate. Totusi, auzim mult mai rar sa se mentioneze impactul negativ al stresului asupra sexualitatii. Stresul poate influenta, intr-adevar, toate fazele raspunsului sexual: dorinta, excitatia si orgasmul. Cu toate acestea, nu trebuie sa credem ca stresul ar fi o boala. De fapt, stresul este o reactie nomala a corpului uman, care ii permite sa se adapteze la diferitele schimbari ale vietii: frigul iernii sau caldura verii, schimbarile la serviciu (promovarea sau pierderea serviciului), din viata sociala (casatorie, divort, nastere, moarte), accidente etc. Stresul se produce atunci cand simti o amenintare, un pericol, un obstacol de depasit. Nu reactionam cu totii in acelasi mod la stress. Unii au capacitatea de a suporta bine stresul, in timp ce altii trebuie sa invete tehnici specifice pentru a reusi aceasta.

Dorinta poate fi afectata atunci cand nivelul de stres este ridicat. Astfel, atunci cand esti incordat, ai mai putin chef sa te Iasi antrenat in viata sexuala, sa te abandonezi acesteia. Esti, de asemenea, mai putin receptiv Ia ceea ce vine din partea celuilalt. Am vazut intr-o alta cronica ca pentru a functiona, excitatia sexuala  (erectie, lubrifiere) are nevoie de un aport sanguin suplimentar spre organele genitale. Pe de alta parte, una din consecintele stressului asupra corpului este diminuarea cantitatii de sange dirijat spre organele periferice, astfel incat sa fie mai bine irigate organele vitale. Organele genitale, considerate a fi periferice, nu mai pot conta pe acest aport suplimentar de sange, impiedicand astfel ca erectia sau lubrifierea sa se produca in mod adecvat. Aceasta situatie de esec sau de pana poate crea propriul sau stres, producand un efect de „bulgare de zapada”: cu cat functionarea sexuala este mai defectuoasa, cu atat esti mai stressat, cu cat esti mai stressat, cu atat sexul functioneaza mai prost. Uneori poate fi dificil sa iesi din aceasta situatie.

Faza orgasmului poate fi si ea afectata de un nivel ridicat de stres. Astfel, perceptia venirii placerii poate fi perturbata de stres. Unii barbati ajung in situatia de a nu mai percepe daca sunt pe punctul de a ejacula, ceea ce ii lipseste de orice posibilitate de control. In aceasta situatie se poate produce dificultatea ejacularii rapide. Tot datorita nivelului ridicat de stress, unele femei nu reusesc sa se abandoneze in mod suficient pentru a ajunge Ia orgasm: in acest caz vorbim de anorgasmie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *